Sape klik sini memang baik...

29 January 2011

Pantun Aurat Wanita Zaman Moden


Baju nipis nampak bayang
Peha gebu saja ditayang
Lebih baik tak pakai baju senang
Dah tentu boleh tunjuk terang-terang

Baju ketat seluar sendat
Pakai tudung just ikat-ikat
Dari mula memang bukan adat
Disudut agama pun gaya tak berkat

Tudung jarang baju nipis
Pakai sikit boleh nampak ‘garis’
Mata orang terbeliak, kita membengis
Bila kena kutuk, kenapa menangis

Lengan pendek blaus gantung
Jeans ketat melekat dipunggung
Jadi orang Islam ni sebenarnya beruntung
Agama tak suruh berbungkus macam pocong

Apa rasanya, kepala bertudung, kain terbelah
Kalau takat rambut orang kurang ghairah
Lain kalau peha gebu atau ternampak lurah
Mata yang memandang boleh keluar darah

Kebaya ketat, kain terbelah
Ikat tudung macam tak sudah
Nak ikut suruhan agama memang tak mudah
Tapi Islam sebenarnya indah

Tutup aurat bukan suruh berselubung
Sampai tak nampak muka dan hidung
Yang faham tuntutan amat beruntung
Taklah bersungut mulut pun muncung

Dah kalau mula minat nak bertudung
Cubalah sesuaikan apa yang disarung
Kalau masih rasa jiwa tu ‘mendung’
Maknanya nafsu tu belum dapat dibendung

Bertudung itu bukan satu paksaan
Ianya lebih kepada keinsafan
Selalunya nafsu masih dikuasai syaitan
Itu la pasal fesyen pun yang bukan-bukan

Asal menutup aurat itu tuntutan
Kalau dianggap susah, tu sebab bosan
Yang ye nya hati tak berkenan
Tu yang berjela-jela mencipta alasan

Menutup aurat satu syariat
Kepada agama kita taat
Hidup berkat pahala berlipat-lipat
Didunia selamat, di akhirat hebat

p/s----> Maaf pd sape2 yg terasa. Sekadar perkongsian ikhlas sbg pengajaran. Same2 kita hayati ye...

20 comments:

Dark Chocolate said...

menarik ! boleh tak nak share kt facebook pleaseeeeeee ^_^

Armiza said...

tQ atas peringatan...=P

Cikgu Fikri said...

heheeehh..
saper yg wat pantun di atas?
nukilan sendiri ker?
menarik..
ada unsur sindiran dan pengajaran.. :)

Ustaz Love said...

Salam..

best pantun ni ;)

Tinta NurAz said...

bagust..tajam sampai menusuk manikam

SoutulMujahid said...

huhu.. subhanallah..
best2!!!

She's retarded said...

fuyoo! hebat la

izuhi said...

bagus pantun ni... sebab ramai kat luar tu mempermainkan tuntutan menutup aurat :)

Izz said...

bagus2. ramai je yang sedar benda nie tp buat-buat tak sedar. ^^

gaung said...

kami suka part nih...i like i love it..mereka sedar mereka buat tak tahu aja..
kami share di FB.

ENTRY TERBARU: berita petang ini

sipenggalikubur said...

pantun empat kerat..
semuanya pasal aurat..
ko memang hebat..
aku pun minat..

wahaha..

http://sipenggalikubur.blogspot.com/2011/01/tunggu-aku-sat.html

Airil Azmei(Sky EagLe) said...

pantun ni mmg mmberi nasihat....^.^

HonEyBuNNy said...

Thanks atas peringatan...

syAzAnA said...

peringatan bersama-sama. :)

z.u.n.a.i.d.a said...

salam perkenalan..zue dtg bc pantun ni..hehehehe..nice pantun!

virulent lolita tan benihime said...

likeeeeeeeeeeee

Wan Gerrard said...

salute ^_^
thanks beri info kat Gerrard..

JOm: Kalau Gerrard jadi Boss

jelah said...

pergi ke hilir membeli sagat
membawa bersama kain sutera
kalau hadirin membuka aurat
balasan Allah pasti menduga

Adem and Cats said...

great !!!

ademncats

SaySay said...

mcm tulah wanita moden..

Letak Link Blog Anda Di Sini