Sape klik sini memang baik...

16 January 2011

Gajah purba diklon bakal hidup semula


TOKYO – Gajah Mammoth yang pupus sejak beribu-ribu tahun dahulu bakal dihidupkan semula dalam masa cuma empat tahun, lapor sebuah akhbar di sini semalam.

Dalam siri eksperimen mirip filem sains fiksyen The Jurrasic Park, nukleus tisu kulit dan otot Mammoth yang ditemui beku di dalam ais di Siberia akan digunakan untuk menghidupkan semula haiwan purba itu.

“Masalah teknikal dalam eksperimen ini telah diatasi, kami cuma memerlukan sampel nukleus yang baik,” kata seorang profesor di Universiti Kyoto yang terbabit dalam projek berkenaan, Akira Iritani.

Nukleus sel mammoth itu akan dimasukkan ke dalam sel telur gajah Afrika yang akan berfungsi sebagai ibu tumpang disusuli tempoh bunting selama 600 hari.

“Saya fikir kami mempunyai peluang yang cerah dengan seekor anak gajah mammoth akan dilahirkan dalam masa empat tahun lagi,” katanya. KOSMO

p/s---> tapi kalau mammoth dalam cite ice age tu comel la...
p/s---> cuba korang bayangkan kalau saintis ni cuba hidupkan balik T-rex.. tak ke huru-hara... pe pendapat korang???

5 comments:

mia.lia said...

tp xsilap sy..kt n.geographic k0t
ade jumpe mmoth kcik kt kutub utara xclap

saya_arief said...

ice age..
;D

arep_lockermonth said...

huh..betul2..ice age~

LoKMaNHaKiMKaMaRuDiN said...

kesian kat ibu tu,,

x buat apa2,,tgk2.

eheh aku dah mengandung?
hahaha...

Journey of Youth said...

blh ke hdp semula nie?
ntah2 kuar belalai xde sbb atresia...
so kena sambung pili la kan...hehee

Letak Link Blog Anda Di Sini