Sape klik sini memang baik...

31 May 2011

Nak tinggal luar atau asrama?


Salam semua,moga sihat2 slalu...chaiyok2!

Well entri kali nie nak tulis santai skit. Maybe sebab kekeringan idea tahap gaban namun zu cuba la tulis jgk ye so x da la kosong je blog nie.

Mcm yg korang boleh nampak dgn jelas tajuk di atas tue, jadi zu tanpa segan silu nak tanya la di sini especially pada pelajar2 kolej dan universiti.

Antara tinggal di luar atau asrama, yg mana satu pilihan korang? Sape nak tinggal luar sila angkat tangan....eh mcm nampak lak di alam maya nie ye....hehehe.

Jadi boleh x korang bantu zu bagi idea mcm kebaikan n keburukan tinggal asrama atau luar. Atau pengalaman korang sendiri ke yg dapat dijadikan sbg guidance utk zu wat keputusan nak tinggal asrama atau luar je.

Asrama....luar....asrama...luar.....luar....asrama...argghhh pening nak tinggal mana nie....tolong ye kenkawan...huhuhu.

36 comments:

Adib said...

luar dan dalam masing 2 ada kelebihan..

kalau tinggal di dalam, kelas batal pun boleh balik..ada gap boleh balik bilik rehat

tingal di luar susah kalo xde transport..kalo ada bas ambil, nak kena tepat masa..takot kena tinggal..tapi di luar selesalah sikit

hentakbelipat said...

tinggal lua boleh balik lambat

Pojiekyra said...

hmmm..kalo kyra..better dok asrama dahulu untuk suaikan dri kt kawasan citu..at least knal kwn2 dlm asrama..nti kalo nk dok lua ley ajk kwn2 y kita knal sifat2 da :)
bb kyra dlu dok asrama dlu..then bru dok lua hehe...

Terbelog said...

tggl lua bebas cket hehe

zaty rahman said...

na jimat tggl kat asrama kalo na bebas tinggl d luar.. tp kalo kat asrama ta bebas so byk masa buat bda bfaedah kalo kat luar nanti bebas sgt mulala jd kiar :)

zureen said...

zureen prefer asrama..
xleh nk enjoy2..
batas2 pun leh jaga..

kalau dok luar bahaya sikit..
kecenderungan ke arah 'itu' sangat tinggi..

lagipun dok asrama jimat kos...
kos tmpat tggal, kos perjalanan, dan lain-lain

Cik Hati said...

better tgl dlm kot... sbb lbh terjamin keselamatan... klu luar tu mcm bebas sket... juz my opinion... :)

Adry@Daun said...

Sy setuju dgn pndgn dn pndpt no 1, 3, 5, 6 dn 7 tu. Fikir yg mana tbaik utk diri sndiri dn masa dpn. Masa dpn kita sbnrnya bmula pd hr ini.

A.K♥ said...

:) Duduk asrama boleh dapat pengalaman baru!

NUR AIN AZMAN said...

dua2 ada kelebihan.
tepuk dada tanya hati
ade lah lebih baik buat solat istiharah

:)

follow u ^_^

Chikova_Araishii said...

deoend kt kite la,
tp if dah dpt asrama tu better asrama jek, sbb slaen safe, ley jimat dwet kot,
cm sy penah duk lua, mmg la enjoy sbb xde rules bagai tuh, tp byk prob laen yg dtg, lalai blaja sbb asik nk enjoy je, then baziaq pon baziaq tw ,
papepon tnye haty tu k ;)

Mambang Terbang said...

boleh tumpukan sepenuh perhatian jika tinggal didalam asrama (pada pendapat mambang la, ehehee)

http://violencexx.blogspot.com/

uLan said...

ada baiknya tinggaL di asrama,nanti senang nak join aktiviti sekolah :-)

Made Budi said...

untuk perempuan, tinggal di asrama kayaknya ok juga tuh

Green Apple said...

cuba tanya hati....

rara pinkmafia said...

baik tinggal dlm asrama.mst blaja pandai.

masmurni said...

duk hostel lg ok...

NURUL HANIS said...

i think, lebih baik masuk hostel :) banyak faedah.

Anis Diyana said...

entah,tapi tinggal kat luar lagi best lagipun kalau dok asrama nak balik rumah pun susah kan.tehee, tapi anis tak pernah lagi dok asrama :D ramai kawan kata tak best dok asrama so diorang pun keluar dari asrama.Apapun keputusan di tangan awak :')

lilypelangi said...

duk asrama lagi bagus..

rayne rawt rawt said...

kalau nak berdikari rase nye asrama lebih bagus . hehe

jom bace entry latest :
barbican halal ke haram ? http://inibelogterabor.blogspot.com/2011/05/isu-panas-barbican-haram.html

Liyana Zahim said...

Dok lua bes.. Dok dlm t tak bebas n tendency nk kne sman tu tngi.. Hahahah..

dill said...

dua2 ade pro & contra. awak kene senaraikan satu persatu.

kalau duk asrama, mungkin dekat sikit nak ke kelas. tapi, akan dipagari dengan peraturan. curfew dan sebagainya.

kalau duk luar, sukati kite nak balik kul bape. tapi kene fikir, duit sewa umah, tambang pegi-balik kelas etc

fikir semua kemungkinan ye.

dill.

Afiq Din said...

klu kaye dok luar...

misSaziey said...

hurm..better hostel kot ? sbb nisa punya pointer mnurun teruk bila dok uma sewa..x tercntrol..mybe la kita ckap bole cntrol tapi bila da dok lua,seronok nak kuar msuk tade sape nak larang..nak p kelas pon da stat mlas2..lau dok ostel 2 mmg kena la p kelas even mlas pon..

farahlisa said...

salam..
better tinggal dalam..coz perbelanjaan pun akn kurang...
masa pun akan jimat jugak coz dekat..;)
duk hostel best coz lau time blaja de kawan2 yg boleh bantu lau kite de masalah..

APAN said...

anda ni pompuan kan?bagi aku la.better dok dalam.aku belajar dulu pun sampai hbis dip aku dok hostel...

xtau la pompuan ni sebab mungkin cerewat sikit.berani buat berani tanggung... :)

ADfeez said...

masing2 ada kelebihan dan kekurangan.. tp rasanya awk dah jumpa dah jwpn awk... sbb terang2 kt situ gmbr yg awk postkan gmbr asrama dipangkahkan mengatakan tidak untuk asrama... jadi duduk luar kerana hati anda berkata begitu :)

Azie Azman said...

bagi azie better duduk dalam kot..
safe..takyah pikir pape dah..
kalau luar ni mcm bhye la..
ramai kawan azie yg rumah dorg dah kene pecah..
nasib time pegi kelas..
kalau ade kt rumah mcm mne..kan?
pape pun awk pilih la yg plg sesuai eh =)

♥ fuzah mahmud ♥ said...

salam..saya datang sini..
emm..walaupun saya tak pernah tinggal di asrama tapi saya ada pandangan tersendiri..
saya rasa lebih baik tinggal di asrama sebab kemudahan sudah siap tersedia, lagi mudah untuk kita berinteraksi dan melakukan usrah bersama dengan kawan-kawan yang tinggal di asrama..bahkan rakan-rakan yang tinggal di luar pun boleh turut bersama.
jika tinggal di luar kemungkinan agak sukar untuk berinteraksi dengan rakan-rakan..sebabnya apabila tinggal di luar, mereka akan lebih pada melakukan hal sendiri berbanding yang tinggal di asrama yang mana boleh merujuk rakan-rakan yang boleh membantu.

ini sekadar pandangan saya sahaja. semua keputusan di atas saudari sendiri . =)

Taufan Bin Ribut said...

bli sleeping bag je..kat lua boleh kat dalam pon boleh..hahaha..lariii!!!

Madam Pam said...

duduk kat asrama dan luar.
bila lg nak rasa ddk asrama,agak2 dah bosan,ddk luar plak!!ok..yg penting,ingat tujuan pi situ, jaga diri, nama baik family...bye!!

Atie iskandar said...

duduk asrama.. bile duduk luar kekadg cpt tepengaruh dengan kwn2..
better duduk asrama..

Seri said...

kat asrama lagi best...ramai kawan2...ulangkaji pelajaran pun boleh sama2. yang penting jimat kos pengangkutan ke kolej.

Mr.S said...

duduk dalam atau duduk luar..
both ada keburukan dan kebaikan..
tapi kalau duit bukan masalah bagi you, better duk luar.. ^_^ free and steady.. hehe..

tapi make sure laa ada kawan2 skepale.. yang boleh pakai.. jangan study ke laut sudah bila duduk luar nanti..

Mr.S said...

duduk dalam atau duduk luar..
both ada keburukan dan kebaikan..
tapi kalau duit bukan masalah bagi you, better duk luar.. ^_^ free and steady.. hehe..

tapi make sure laa ada kawan2 skepale.. yang boleh pakai.. jangan study ke laut sudah bila duduk luar nanti..

Letak Link Blog Anda Di Sini