Sape klik sini memang baik...

01 June 2011

Iphone VS Blackberry


Salam semua...selamat pagi dan moga hidup korang ceria2 slalu ari nie...

Ari nie zue nak diskusi dgn korang pasal gadjet pilihan hati. Well kita tahu yg gadjet nie x dpt dipisahkan dari hidup seharian kita seperti kata Allahyarham P Ramlee bagai irama dan lagu yg x dpt dipisah jua.

So walau mcm mana nerd or x minat seseorang tue pd teknologi pun, he or she would n perhaps i must say must need gadjet to help ease routine activities. So at least paling kopak pun ada lak handphone kan.

So bila kita bercakap tentang phone nie, kita semua sedang merasai bahang penggunaan gadjet pilihan hati rakyat Malaysia of top ranking yakni Iphone dan blackberry. Korang gie la memana pun akan nampak je jari jemari anak2 muda, dewasa dan even atuk nenek pun ligat menggunakan Iphone atau blackberry.

Jadi sebagaimana tajuk di atas, zue nak tanya korang mana satu pilihan korang? Iphone atau blackberry?

Well actually both ada kelebihan dan kekurangan masing2. Pada zue dua2 gadjet supernova nie sangat2 sophisticated dan memudahkan keje2 kita seharian. So let us review a bit both gadjets.

Iphone yg mula diperkenalkan oleh pengasas Apple yaknie Steve Jobs sejak 2007 kian menjadi kegilaan orang ramai especially golongan anak muda yg terpikat dgn kecanggihan fungsi dan aplikasinya. Kini Iphone telah mengalami beberapa evolusi dan terbaru Iphone4 datang dgn spesipikasi smartphone yg lebih updated.

Iphone nie lebh terkenal dgn platform aplikasi nya (apps) yg pelbagai. Manakala spesifikasinya yg lain seperti multi-touch, grafik dan sebagainya menjadikan Iphone nie idaman ramai. So senang cite Iphone nie memang wajib beli la. So kpd Steve Jobs sila la turun kan harga Iphone4 cepat ye....huhuhu.

What about blackberry? Well gadjet nie pulak dihasilkan oleh kompeni Canada yakni Research In Motion sejak 1999. Gadjet nie pada awalnya lebih kpd personal digital assistant yakni PDA yg banyak digunapakai oleh golongan profesional dan eksekutif bagi tujuan quick messaging n work purposes.

Namun recently perhaps sejak 2008, blackberry menjadi idaman anak muda dek kerana fungsi social networknya yg mudah. Penggunaan social network yg mudah melalui blackberry i.e Facebook terutamanya, YM, skype, youtube dan sebagainya menjadikan anak muda kini juga memilih blackberry sbg gadjet pilihan selain Iphone.

Jadi kenkawan...apa pilihan hati anda? Bagi tau la zue ye. Sharing is carine...hehehe.

p/s: If ada yg nak kongsi gadjet pilihan hati selain dua yg atas nie pun xpe....zue x kisah

8 comments:

kay shafiQ said...

BB :)

FidDa said...

fid pilih BB :)

RedVixen said...

hehe... dua-dua best tapi bukan untuk org macam aku kot :)

Shah Rizar said...

aku suka hp yang pakai android.. hhihi

SoutulMujahid said...

samsung galaxy s. tp xde dlm senarai. hahaha..

Princess Nur said...

of kos la BB..baru beli torch minggu lepas dan sgt2 berpuas hati..ngee!

AmyZana said...

teringin nak ada BB Torch..oh..harapan...

marfieyra said...

pilih BB jugak :) and baru je memilikinya :D walaupun bukan bb torch mcm yg di idamkan . tapi ok la . still grateful .

btw kalau nak tau kelebihan iphone and blackberry boleh klik sini
http://bloginimyblog.blogspot.com/2011/05/iphone-vs-blackberry.html .:)

Letak Link Blog Anda Di Sini