Sape klik sini memang baik...

02 June 2011

Feedback tinggal Asrama VS Luar


Salam semua...

Apa kabar korang ari nie? Zue harap semuanya sihat2 belaka la. Of course la kan sbb skrg nie budak2 sekolah cuti dan student2 universiti pun kebanyakan cuti panjang jadi semakin sihat la duk rumah makan tido je...hehehe.

Jadi entri kali nie zue nak kongsi feedback entri selasa lepas bertajuk nak tinggal luar atau asrama? Pada sesape yg belum bace boleh la klik sini.

Sebelum tue zue nak ucapkan bebanyak time kasih daun keladi atas kesudian dan kerajinan korang komen dan beri pandangan peribadi yg sgt membantu zue wat keputusan. So pada entri tue, kebanyakan feedback yg zue dpt dari korang mengatakan tinggal di asrama lebih baik berbanding luar atas sebab2 berikut;
  • Jimat duit (kos tempat tinggal, perjalanan etc)
  • Senang nak gie kuliah. If kelas batal pun senang nak balik
  • Dpt sesuaikan diri dulu d kwsn tue n kenal kawan2 sebelum tinggal luar
  • Terselamat dari buat benda x berfaedah i.e gie joli, shopping, balik lambat
  • Terselamat dari ponteng kelas so xda la pointer drop
So tue antara  sebab yg zue dpt senaraikan, maybe da lagi tapi from dat only sememangnya zue akui tinggal di asrama tue lebih baik dari asrama. Namun di sini zue nak share gak situasi zue di sini.

Untuk pengetahuan korang zue nie blaja di kolej swasta. Name kolej tue biarlah zue rahsiakan ye. Di kolej nie, asrama yg disediakan agak teruk juga dari beberapa aspek yakni;
  • Bayaran asrama bulanan berjumlah  RM 375.00. Diulangi untuk sebulan ye, bukan satu sem. Dengan bayaran bulanan sebanyak tue kalau sewa luar pun dah boleh dapat master bedroom apartment yg da kolam renang lengkap dgn partial or full furnitures.
  • Bilik asrama tue pulak menempat dua pelajar sebilik dgn keluasan yg terhad. Senang cakap memang kecik la, macam hotel budjet je.
  • Kawasan asrama dekat je dgn jalan utama dan budak2 yg bercampur lepak2 di bawah menjadikan suasana tue buat sakit kepala je.
  • Tingkap dia pulak kena skru yg boleh bukak muat2 satu dua jari je. So bilik memang x dpt pengudaraan yg baik la.
So tue antara sebab zue rasa tinggal luar lebih baik je. Dari segi jimat memang x jimat dah dgn bayaran bulanan mcm tue. Tinggal luar maybe jimat sikit.

Dari segi keselematan rasa tinggal di asrama nie x selamat je pun jugak dgn budak2 yg slalu lepak bawah asrama mcm pesta je. Ada jugak nampak budak2 yg balik waktu subuh. So macam sama je dgn keadaan luar or maybe teruk lagi.

Dari segi pelajaran yg mungkin terabai nie la yg zue fikir jgk nak tinggal luar utk score dgn lebih baik lagi la sebab suasana asrama yg agak semak nak memeningkan nie buatkan takde mood je nak study...huhuhu.

So tue la serba sedikit feedback korang yg zue nak sharekan dan pandangan peribadi zue sendiri. Walau bagaimanapun zue hormati pandangan korang n again zue ucap time kasih bebanyak komen ye.

So sbg konklusinya zue nak tinggal luar wahai kawan2 semua. Doakan semuanya berjalan dgn lancar ye. TQ

9 comments:

Noh Kodiang said...

mngikut keadaan zue ni..memang lagik elok tinggal kat luar. Asrama tu patotnya kena inspection dulu ngan jabatan. teruk sangat dah tu...

zureen said...

awat tak habaq mai awal-awal? haha! kalau mcm ni, zureen rasa zue leh pikir sendiri sama ada nak tggal luar ke dalam.. kan?

a f i f a h s w e e t said...

Fyfah rasa, lebih baik tinggal luar kot ~ hehe . :) senang ! jimat ! ;) tapi ikut kehendak hati zue la jugak . :D

Pojiekyra said...

hehe no komen la zue..bgantung pd ati taw :)

cik muny said...

hehh . cik dok kat apartmen yg kolej sediakan . bile nak kuar dr situ , ribu riban kene bayar . rosak sikit , hambik sampai ratus2 die kenekan

pneumedic said...

duduk mana2 pun sama je sebenarnya...yang penting hati...apa yang penting???....KERJASAMA..;)HEHE

ghost writer said...

ko pernah tinggal di penjara?

tak pernah,cuba lah rasa tinggal di asrama.

Cik Mira said...

better tinggal luar kalo cmtu. haraga mahal gile satu bilik kecik kongi 2 or? takpatuttt..

jgn risau. duduk luar takde ape yg membolehkan kte lalali melainkan hati sndri tak kuat :)

J.Syazwana said...

tinggal luar best !
hehe

Letak Link Blog Anda Di Sini